Sayfalar

18 Mayıs 2011 Çarşamba

Terminoloji;En Önemli Uluslararası Bar Terimleri

After-dinner cocktail -yemekten sonra servis yapılan içki.

Aperetif - iştah açmaya yarayan bir içki.

Bar glass - karıştırma bardağı.

Bar List - bar menüsü.

Bar spoon -bar kaşığı

Bartender -barda içkileri hazırlayan ve servise sunan kişi barmen.

Before-dinner cocktail -yemekten önce servis edilen içki.

Blend -içki üretiminde karıştırma veya birleştirme.Malttan yapılan viski ile tahıldan yapılan viskinin harmanlanması gibi.

Blender -elektirikli mikser.

Boston shaker -bir cam ve paslanmaz çelik kaptan oluşan Amerikan shaker.

Bowl -metal veya cam kap.

Brand -belli bir firmanın ürünü; marka.

Brut-dry (sek )- şampanya için kullanılır.

Crusta - ağzı şekerle çevrelenmiş ( gerdanlanmış ) bardak.

Dash -bir damla,en küçük bar ölçüsü ( genellikle acılar,şuruplar ve likörler için kullanılır ).

Decant -tortuları olan eski bir şarabı başka bir şişeye boşaltmak; genelde kırmızı veye kuvvetlendirilmiş sert şaraplarda ( tek mevsimlik port ) yapılır.

Digestif -yemekten sonra verilen içki.

Flavoring agent -şurup ve acılar gibi kokteyl malzemesi.

Float -bir kokteyllin üzerine dikkatlice dökülen çok az miktarda sert içki ( bir şampanya julep içine biraz brendi dökmek gibi ).

Frosted glass - dondurulmuş bardak ( kokteyl bardağı gibi ).

Grind -ezmek veya rendelemek.

Magnum -iki kat büyüklüğünde şişe.

Millesime -tek mevsim ( Fransız ) şampanyası.

Modifier -bir kokteyl malzemesi (sert içki, meyve suyu, şurup gibi ).

Muddler - kesme şekeri bitkiler ve misket limonuyla ( lime ) karıştımakta kullanılan havan ( mojito ve caiprinha gibi ).

Neat -karıştırılmamış.

On the rocks - buz parçalarıyla.

Prechilled glasses -soğutulmuş bardak ( örnegin Martini için ).

Proof -alkol oranıyla ilgili Amerikan veri ( 1000 proof hacim olarak %50 alkole eşittir ).

Salt rim -ağzı tuzla çevrilmiş ( gerdanlanmış ) bardak.

Sendiment -eski şaraplar için tortular (tek mevsimlik port gibi ).

Short drink -küçük bardak içinde sunulan içki ( 2-3 oz ).

Squeezer -meyve sıkacağı.

Straight up -katışıksız,buzsuz

Sugar rim -ağzı şekerle çevrelenmiş ( gerdanlanmış ) bardak.

Sundries -fındık,patlamış mısır gibi barda sunulan yemişler.

Tall drink -uzun bardakta servis yapılan içki ( 5 oz ve daha fazla )

Tumbler -kulpsuz viski bardağı

Twist -bir içkinin üzerine kıvrılarak konan kabuk parçası ( limon,portakal ).

Vintage -bir ürünün yapıldığı tarihi gösteren tamlama ( şarap,port gibi ).

Zest -limon yada portakalın renkli kısımlarından bir parça.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder