Sayfalar

19 Mayıs 2011 Perşembe

BİR KOKTEYL NASIL YAPILIR?

Bir kokteylin içindeki malzemeler üç gruba ayrılabilir;

Temel-Tamamlayıcı-Tatlandırıcı etken

1.TEMEL;Kokteyl tarifleri veren tüm kitaplar,tariflerini içkinin temelini oluşturan sert içkiye göre düzenler.Bu, hemen her zaman ağır basan malzemedir.Bu, aynı zamanda içkinin en büyük miktarını oluşturan sıvıdır.Kokteyllin çeşidini belirleyen malzemedir.Bir whiskey sour’da temel ve en fazla miktardaki malzeme viskidir.Gimlet’de cin,Daiquiri’de romdur.Elbette iki uyumlu sert içki de bir içkinin temelini oluşturabilir.Ender durumlarda,üç dört sert içki bile bir kokteyle temel olabilir.Örneğin Long island ice tea.

Bir kokteylin içindeki malzemeler üç gruba ayrılabilir;

Temel-Tamamlayıcı-Tatlandırıcı etken

1.TEMEL;Kokteyl tarifleri veren tüm kitaplar,tariflerini içkinin temelini oluşturan sert içkiye göre düzenler.Bu, hemen her zaman ağır basan malzemedir.Bu, aynı zamanda içkinin en büyük miktarını oluşturan sıvıdır.Kokteyllin çeşidini belirleyen malzemedir.Bir whiskey sour’da*temel ve en fazla miktardaki malzeme viskidir.Gimlet’de*cin,Daiquiri’de *romdur.Elbette iki uyumlu sert içki de bir içkinin temelini oluşturabilir.Ender durumlarda,üç dört sert içki bile bir kokteyle temel olabilir.Örneğin Long island ice tea.*

2.TAMAMLAYICI;Karışık içkilerde ikinci derecede önemli olan malzeme tamamlayıcıdır.Ama bu kokteylin türünü değiştirecek kadar egemen olmamalıdır.Bir viski kokteyli viski kokteyli olarak,cin kokteyli cin kokteyli olarak kalmalıdır.Tamamlayıcı, temel sert içkiyle birleşen ve onunla beraber kokteylin tadını belirleyen malzemedir.Bu malzemeyi içermeyen bir içki kokteyl değil,sadece çalkalanmış veya karıştırılmış bir sert içkidir.

Tamamlayıcılar genelde şaraplarla,meyve sularıyla,sodalarla veya suyla karıştırılan içkilerdir.



--------------------------------------------------------------------------------

*Whiskey Sour;4cl Scotch Viski,1cl Limon suyu,İsteğe göre şeker şurubu



*Gimlet;6cl Votka,1 damla Dry Vermut


*Daiquiri;4cl Rum,2cl Limon suyu,1cl Şeker şurubu



*Long Island Ice Tea;2cl Votka,2cl Rum Light,2cl Tekila,2cl Cin,2cl Cointreau veya triplesec(portakal likörü),2cl Limon suyu,Cola





2.TAMAMLAYICI;Karışık içkilerde ikinci derecede önemli olan malzeme tamamlayıcıdır.Ama bu kokteylin türünü değiştirecek kadar egemen olmamalıdır.Bir viski kokteyli viski kokteyli olarak,cin kokteyli cin kokteyli olarak kalmalıdır.Tamamlayıcı, temel sert içkiyle birleşen ve onunla beraber kokteylin tadını belirleyen malzemedir.Bu malzemeyi içermeyen bir içki kokteyl değil,sadece çalkalanmış veya karıştırılmış bir sert içkidir.

Tamamlayıcılar genelde şaraplarla,meyve sularıyla,sodalarla veya suyla karıştırılan içkilerdir.

3.TATLANDIRICI ETKEN:Bu üçüncü eleman miktar açısından bir kokteylin içindeki en ufak malzemedir.Ufak olmasına rağmen kokteyli kıvamına getirdiği ve tamamladığı bir gerçektir.Genelde kokteylin rengini(canlı veya yumuşak)ve lezzetini(acı,tatlı veya sert)bu malzeme belirler.Bu malzemeyi kullanırken çok dikkatli olunmalıdır.Bir damla fazlası bile kokteyli bozabilir.Tatlandırıcı,renklendirici ve kokulu malzeme olarak çok az miktarda sert içki,likör,şurup veya acı kullanılabilir.

Kokteyl hazırlanış olarak üç bölüme ayrılır;

ÇALKALAMA/KARIŞTIRMA(SHAKING)

Çoğu karıştırıcılar (shaker) paslanmaz çelikten veya gümüşten yapılır.Bunun sebebi ise kolay temizliği ve önce hazırlanmış içkinin kokusunu iletmemesinden ileri gelir.Sheker ile hazırlanan içkilerde malzemeler kolay karışan içkilerden oluşuyor ise 10-15 saniye malzemeleri kolay karışmayan içkilerden ise(yumurta veya şuruplar gibi)20-25 saniye kadar çalkalanmalıdır.Karıştırılarak hazırlanan içkiler ise mixin glass ile hazırlanırlar.Servis yapıldıkları bardağın içinde karıştırılan kokteyller iyi karışan ve çalkalandığında kazanacak bir şeyleri olamayan kokteyllerdir.Bu kokteyller;

Tek bir sert içki ve meyve suyuyla yapılanlar(cin portakal,votka portakal gibi)

Sodayla karıştırılan sert içkilerle yapılanlar(cin tonik,mojito*gibi)

Şampanya veya köpüklü şarapla karıştırılan sert içkiler(mimoza*,bellini*gibi)

Scotch ve Drambuie (rusty nail)*veya votka Kahlua*gibi iki sert içkinin karıştırılmasıyla yapılan kokteyller.

BLENDER

Kokteylleri blender ile karıştırmak dünya çapında popüler değildir.Ancak tropikal içkiler popüler olduğundan beri hiçbir bar blendr’sız yapamaz.Meyvelerin püre haline getirilmesini gerektiren kokteyl ve içki yapımında (meyveli margarita*veya daiquiri*gibi)Blendırda karıştırılan tüm içkilerin şekerli su veya şurup gibi malzemelerin miktarı biraz çoğaltılmalıdır.

Mükemmel bir kokteyl için gerekli olanlar;

•En iyi kaliteden malzemeler;Yani en iyi marka içkiler,taze meyve suları gibi.Önemli olan miktar değil kalitedir.
•Malzemeler hakkında eksiksiz bilgi sahibi olmak;Neler birbirleriyle iyi gider.Hangi malzemeler titizlikle ele alınmalıdır.
•Bir kokteylin etkisini ve saatini iyi kavramak;Bazı barmenler veya barlar,özel durumlarda ideal kokteyli hazırladıkları için tarihe geçmişlerdir.Birçok klasik içki,barların günlük çalışma programları dahilinde doğru zamanda doğru konuklarla yaratılmıştır.Çoğu kokteyl uygun oldukları saatlere ve durumlara göre sınıflara ayrılabilir.
Kokteyller,iştah açabildikleri gibi bir yemeğe de son verebilirler.Zindelik verebilir,neşelendirebilirler.Suskun olanların dillerini çözebilir,arkadaşlık ortamı yaratabilirler veya dertlerimizi unutmamıza ve herşeyi daha olumlu görmemize yardımcı olabilirler.Bir kokteyl iştah açıcı ve cezbedici bir biçimde sunuluyorsa,mükemmel bir şekilde hazırlanması gerektiğini unutmamalıdır.



--------------------------------------------------------------------------------

Mojito;4cl Rum,1cl Limon suyu,2 yemek kaşığı esmer şeker


*Mimoza;2cl Portakal suyu,Şampanya


*Bellini;2cl Şeftali suyu,Şampaya

*Rusty Nail;4cl Scotch Viski,2cl Drambuie

*Kahlua;Kahve Likörü(çeşitli bitkiler ve vanilya da içerir.),Meksika. Bazı Avrupa ülkeleri için İngiltere’de üretilir.

*Margarita;4cl Tekila,2cl Cointreau,1cl Limon suyu

*Daiquiri;4cl Rum,2cl Limon suyu,1cl Şeker şurubu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder