Sayfalar

19 Mayıs 2011 Perşembe

1.Aperatif / Yemek öncesi kokteyller

1.Aperatif / Yemek öncesi kokteyller

Yemek öncesi içkileri yada ordövler olarak da bilinen aperatifler,iştahı açmalı ve yemekten önceki vaktin hoş geçmesini sağlamalıdır.Ancak kesinlikle açlığı bastırmamalı ve tat alma duyusunu hissizletirmemelidir.

1.AMERİKAN FAVORİLERİ:Bunlar Amerikan barının klasik kokteyllerdir ve menüde yer alsın almasın her barda mevcut olmalıdır.Örnek olarak;Dry Martini*ve çeşitleri.Manhattan,Old *Fashioned ve White Lady*(Genelde bayanarın favorileridir ancak yanlızca akşamın erken saatlerine mahsus değildir.)
B) GÜNEY AVRUPA’YA ÖZGÜ APERATİFLER:Güney Avrupa’nın şaraba dayalı içkileri ve sert içkileri,aperatif olarak sunulmaya elverişlidir.Klasik aperatifler sherry*(dry,medium veya sweet),vermut*(dry*,bianco*veya rosso*)ve Campari*.Bu aperatiflerin çoğunun tadı karıştırılmadan güzel olabilir.Ancak Campari ve vermut özellikle karıştırılınca lezzetlidir.Bunlar birçok kokteylin temelini oluştururlar ve diğer kokteyllerin içine karıştırımak için de uygundurlar.Örneğin Campari Kokteyl*,Cynar Kokteyl*,Americano*,Negroni*.Avrupa’nın güney bölgelerinde acımsı tadı olan ya da anasonla,tatlandırılan içkiler özellikle popülerdir.Örneğin;Pastis*,Cynar,Campari ve Ouzo*Bunlar,genellikle soda ve suyla karıştırılarak hazırlanırlar.Ayrıca şampanya veya köpüklü şarap ile yapılan birçok kokteyl de aperatif olarak sunulabilir.Sert içkileri içen kimseler gitgide azaldığından ve içki içme alışkanlıkları değiştiğinden aperatif olarak Spritzer*;Dry Martini*ve başta Almanya ile diğer yerlerde tercih edilen hafif biranın(short beer)ardından gelir.



--------------------------------------------------------------------------------

*Dry Martini;6cl Cin,1damla Vermuth(Dry Martini)

*Manhattan;6cl Bourbon viski,2cl Dry vermut,1-2 damla Angostura bitters

*White Lady;2cl Cin,2cl Cointreau,3cl Limon suyu

*Sherry;Tatlı beyaz isponyal şarabı

*Vermut;İtalya ve Fransa’ya özel formüllerle içine bitkiler,alkol,şeker,karamel ve su katılmış bir tür şaraptır.

*Dry;Sek vermut beyazdır.%18 oranında alkol ve en fazla %5 şeker içerir.

*Bianco:Beyaz tatlı bir vermuttur.Hacim olarak %15-18 oranında alkol,%15 şeker içerir.

*Rosso; Kırmızı tatlı bir vermuttur.Hacim olarak %15-18 oranında alkol,%15 şeker içerir.

*Campari;Bitkilerin ve turunçgillerin acı şerbetiyle yapılır.Doğum yeri Milan doğum yılı 1861 ve babası Caspare Davide Campari’dir.

*Campari Kokteyl;4cl Votka,2cl Votka,1damla Angusturo bitters

*Cynar Kokteyl;3cl Bianca vermut,3cl Cynar likör,Porttakal suyu(Cynar-Bitkilerin acı şerbetleri ve enginardan İtalya ve isviçre’de yapılır.)

*Americano;4cl Campari,2cl Vermut rosso.

*Pastis;anasonla tatlandırılmış brandy şarabı,Fransa



*Ouzo;Anasonla tatandırılmış brandy şarabı,Yunanistan

*Spritzer;12cl beyaz şarap,3cl soda

*Dry Martini;8clCin,1-2 damla Martini dry

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder