Sayfalar

19 Mayıs 2011 Perşembe

Cin Yapılışı ve Tarihi

CİN ( GIN )

Cin,çok iyi damıtılan bir içkidir ve tahıldan yapılır.Kokusunu ardıç,kişniş,ot ve baharatlardan alır.Bütün mükemmel içkilerde olduğu gibi, en popüler bar içkisi olan cinin yapımı birinci sınıf malzeme gerektirir.Çok saf alkol ve dünyanın dört bir yanından gelen özel otlar ile baharatların karışımı.Örneğin; Meksika’dan kişniş.Güney Avrupa’dan limon ve portakal ( kabukları ),İngiltere’den meyankökü,Almanya’dan melekotu ve ardıç,İtalya’dan süsenkökü,Güneydoğu Asya’dan badem kakule ve Çin tarçını,Fransa’dan anason.Özellikle önemli olan saf,kireçsiz su ve tabi nasıl cin üreteceğini bilen yetenekli uzmanlardır.Damıtımın iki yolu vardır.Birincisinde; yükselen alkol buharı onların kokusu ve tadını alması için taze ardıç taneleri ve diğer otların üzerine direk olarak iletilir.Diğerinde ise,ardıç taneleri ve diğer otlar tahıl ezme makinesi ile karıştırılır ve hep beraber damıtılır.Cin;cam,toprak ya da çelik kaplardasaklanır ancak bu konteynerların içinde olgunlaşmaz.Bu saklama süresi sadece ürünün ahengini sağlamak içindir.Avrupa Ekonomik Topluluğu,cinin en az 75 derece olmasını,sek cinin ( dry cin ) ise en az 80 derece olmasını şart koşar.

CİN’İN TARİHİ

Cinin oldukça maceralı bir geçmişi vardır.Bir zamanlar olan kötü ünü,bazı yerlerde günümüze kadar gelmiştir.Cin,eskiden her yerde bulunan ucuz alkol ve sert içkiler arasında en kötüsü olarak nitelendiriliyordu.

Herşey Hollandalı bir hekim ile başladı.Franciscus de la Boe, cin olarak bilinen aromatik alkolü icat eden kişi olarak tanınır.Keskin ardıç kokusundan dolayı bu içkiye ‘’Essence de Genievre’’adını vermiştir.Sonraları bu isim ‘’Geneva’’ ve ‘’Genever’’ olarak değişmiştir.1689’da William III tahta geçtiğinde Genever,tıbbı amaçlar doğrultusunda ve Hollandalı gezginler sayesinde İngiltere’de tanınmıştır.William III, özellikle Fransa’dan yapılan ithalatı engellemek istiyordu.Bu nedenle ithalata yüksek vergiler koydu.Karşı önlem olarakta ,emri altındakilerin cin imal etmesine izin verdi.İngilizler için telafuzzu zor olan Genever, zamanla ‘’gin’’ adını aldı.

İngilizler,artık cini kendi fabrikalarında üretiyorlardı.On sekizinci yüzyılın başlarında cine benzer içkiler sık sık hastalıklara,hatta ölümlere yol açmaya başladılar.O zamanlar cinin işsizliğe,fakirliğe ve umutsuzluğa yol açtığı söylenirdi.

Daha sonra İngiltere’de en ucuz alkolden yüz milyon litreden fazla miktarda imalat yapıldı ve bundan çocuklara bile verildi.Ucuz cin biradan bile daha popülerdi.

1743 ve 1751 senelerinde çıkan yasalar ile alkol satışlarına konan vergiler yükseltildi.Böylece cinin satışlarıda kontrol altında tutuluyordu.Bu önlemler,hem üretilen cinin kalitesini hem de üreticilerin şöhretini arttırdı.

1830’da Aeneas Coffey,yeni bir imbik icat etti.Bu, otlara ve baharatlarla beraber yeniden damıtılabilen daha saf alkol üretiliyordu.Böylece daha hafif ve saf bir alkol yaratıldı ve bu, ‘’London Dry Gin’’ olarak bilinen tatlandırılmış, hoş kokulu cinin temelini oluşturdu.

CİN ÇEŞİTLERİ

Dry cin – tatlandırılmamış ( şekersiz ),sek cin

London dry gin- tatlandırılmamış cin

Old Tom gin- tatlandırılmış ( şekerli )cin

Plym veya Plymouth gin- tatlandırılmamış cinCin birleşimleri,pek popüler değildir.Bir cin, karıştırıldığı malzemenin rengini ve kokusunu alır.,

Sloe gin- karadiken ağacı ile karıştırılır

Almond gin – acıbademle karıştırılır

Apple gin – elmayla karıştırılır

Lemon gin – limon ya da limon kabuğuyla karıştırılır

Orange gin – acı portakalla karıştırılır

Black currant gin – kara kuşüzümüyle karıştırılır

GERMAN GIN (Steinhager); genelde ‘’German gin’’(Alman cini)olarak bilinir.Tadı cine benzer ancak bu, ezilmiş tohumlardan yapılır.Cinden farklı olarak Steinhager, diğer kokulu malzemeleri içermez.

DUTCH GIN (Genever); Hollanda’nın ulusal içkisi, cinin son derece lezzetli bir çeşididir.Bu içki çeşitli tahılların karışımından yapılır.(1/3 arpa, 1/3 çavdar, 1/3 mısır).On beşinci yüzyılın sonlarında Rotterdam yakınlarındaki Schiedam’da ilk kez yapılmaya başlamıştır.Genever’in lezzeti damıtımında geniş oranda kullanılan arpa maltından gelir.Bu moutwijn(malttan yapılan şarabın Hollanda’daki adı) üç kez damıtılır.Üçüncü damıtımda ardıç, anason eklenerek elde edilir.

İYİ BİLİNEN CİN MARKALARI

Beefeater- Londra’da yapılan sek cin; dünyadaki üçüncü popüler cindir.Londra’da suyla yapılan tek cindir.İngiltere 94 ⁰

Bombay – Londra’da yapılan sek cin.İngiltere 80⁰ , Sapphire 94⁰

Booth’s – High&Dry, İngiltere 80⁰;House of Lords sarımtırak rengi fıçıdan gelir.İngilter 86⁰

Fleischmann’s – sek cin Amerika Brileşik Devletleri 80⁰

Gilbey’s – Londra’da yapılan sek cin,dünyadaki ikinci popüler cin senede elli milyon şişeden fazla satılıyor İngiltere 76⁰

Gordon’s – Londra’da yapılan sek cin dünyadaki en popüler cindir.en az yüz ülkede senede yüz milyon şişenin üzerinde bir satışı var.İngiltere 86⁰

Tanqueray – Londra’da yapılan sek cindir.İngiltere 66⁰

CİN HAKINDAKİ BENİM DÜŞÜNCEM

Cinsiz bir bar,makarnasız İtalyan mutfağına benzer.Markalar ne kadar önemlide olsa satışlar sizi etkilemesin benim cin favorim Tanqureray ve Gilbey’s dir.Eğer yüksek alkollü bir içki seçmem gerekirse birinci tercihim hep cindir.Çünkü cin güçlü ve kendisine has özel bir kokusu vardır.Cin ile bir kokteyl yapmanız gerekirse muhakkak acı likörler ve meyve suları ve meyvelerle hazırlamayı düşünmelisiniz.Cin votka gibi kokusuz nötr bir içki olmadığı için çok fazla ekleme karşısında hırçınlaşır ve dilediğiniz gibi sizi hareket ettirmez JJ

http://www.majadavet.com/Default.aspx?tabid=181

2 yorum:

  1. Cin içkisinin son kullanma tarihi varmıdır.Çok eski yıllanmış cin kullanılabilirmi?

    YanıtlaSil
  2. Cin ve yüksek alkollü içkilerde son kullanma tarihi yoktur.Fakat markasına ve saklama koşullarına göre değişkenlik gösterebilir.

    Renk ve kokusunda herhangi bir bozulma yok ise bir sorun olmaz.

    Yıllanma meselesine gelirsek :) Cin ve yüksek alkollü içkiler şişeleme işleminden sonra herhangi bir şekilde gelişmezler tamamıyla yapan firmanın insiyatifleri dogrultusunda tadı kokusu rengi ayarlandıktan sonra gelişme devresi bitirilir yıllanma sadece şarap için geçerlidir.Şarap şişelense dahi canlı bir organizma olarak hayatını sürdürebilirler.Şarapların yıllanması çok değişken bir konudur.

    elindeki cin markasını yollayabilirsen daha detaylı bir sonuca ulaşabiliriz. :)

    YanıtlaSil