Sayfalar

30 Ocak 2012 Pazartesi

Fakir İnsanların Brendisi: GRAPPA

Konumuz Grappa başlıktan da anlaşılacağı üzere aslında 600 sene önceden günümüze gelen bu brendi ''fakir insanların brendisi'' olarak başlarda çok ilgi görmesede bana göre İtalyan'ların müthiş pazarlama zekası ile günümüzde bırakın fakir insanları neredeyse zengin insanların bile ulaşmakta güçlük çektiği bir içkidir.

Gelelim Grappa'nın yapımına; şarap yapmak için kullanılan üzümlerin kalan sapları ve kabuklarında tam anlamıyla posasının damıtılmasıyla yapılıyor.Parlak ve sert olan grappa önceleri saf alkole benzetilirdi.Ama şarap imalatçıları,değişik bölgelere ve bağlara ait özel üzüm çeşitleriyle yapılan grappaları şişelemeye başladılar.Kimisi gerçekten lezzetli olan bu yeni moda grappalar,özel olarak tasarlanmış şişelerde piyasaya sürülmeye başladı.
Çoğu grappa eskitilmez, yalnız birkaçı iki ve dört sene arası bir süre ahşap fıçılarda olgunlaşmaya bırakılır.Ağacın cinsi,kokuyu ve rengi etkiler.Örnek vericek olursam; kiraz ağacı tatlı,meşe ağacı ise buruk bir tat verir.En iyi grappalar Venedik ve Friuli'de yapılır.

Nardini,Alexunder ve Poli iyi bilinen markalardır.Son zamanlarda hazmettirici içki olarak bir hayli popüler hale gelmiştir.
İçimi sert bir içkidir,genelde soğuk veya oda sıcaklığında içilir,herkes beğenmeye bilir ama daha önce tadıp beğyenmeyenler için tavsiyem;

İtalyanların ''coretto'' dediği gibi espressonun içine ilave ederek keyifli bir şekilde içebilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder