Sayfalar

14 Ocak 2012 Cumartesi

Bardaklar Önemli mi???



Bu Pazar herzamankinden farklı olarak içki ve kokteyl sanatı dışında bir konu seçtim sizler için :)

Bugünkü konumuz ''BARDAK'' acaba bardak olmasaydı kokteyllerimizi neye koyardık ya da neden bazı içkilerin özel bardağı var hiç düşündünüz mü???
Öncelikle konumuza başlamadan bardağın doğuşu hakkında kısa bir şehir efsanesiyle başlayalım;

''Bazı kaynaklara göre,bu keşfin onuru eski Fenikelilere verilmektedir. Sözde bir geminin mürettebatı, Suriye'deki bir nehrin ağzında karaya çıkmış. Yemek pişirmek için hazırlık yaptıklarında,kaplarını desteklemek, üzerine oturtmak için taş bulamamışlar. Geminin ambarındaki-bir cins sodyum bileşimi olan-güherç ile kalıplarından yararlanmayı düşünmüşler.

Ateş güherçileyi eritmiş,çevredeki kumla karışan eriyik sodyum bileşiği, sıvı cam halinde akmağa başlamış.

Bu söylenti ne ölçüde doğrudur, gerçeğe uyarlığı nedir kesinlikle bilemeyiz. Fakat Suriye'nin cam yapımının eski kaynaklarından biri, belki de birincisi olduğu gerçektir. Ticaret konusunda ünü dünyayı tutmuş Fenikeliler, Akdeniz çevresindeki bütün ülkelere camdan yapılmış şeyler satarlardı. ''
Fenikelilere ilham verdikleri için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum bir gurmand olarak :)
Bu ilhamla yola çıkmış birçok tasrımcı günümüze kadar birçok bardak tasarlayıp insanoğluna sunmuş kabul gören ve görmeyenler olmuştur.Sizlere hangi içki hangi bardakta ve neden o bardakta içilmesi gerektiğini biraz daha detaylı olarak anlatmaya çalışacağım.

ŞARAPLAR
Renk ve berraklığını rahatça gözükebilmesi için ve özellikle tadım yapacaksanız kadehinizin desensiz ve düz olması ilk tercih sebebidir.Genel olarak tüm şarap kadehleri hafif konik biçimde olmalıdır.Tabi bir de şarap üzümünün çeşidine göre de kadehler farklılık gösterir.

Beyaz şarap kadehleri kırmızıya nispeten daha küçük kadehlerde içilir çabuk ısnmaması için, aşağıdaki resimde farkedeceğiniz üzere üzüm çeşitlerinin kadehlerde nasıl farklı şekiller getirdiğini göreceksiniz.
Kırmızı şaraplar ise aroma buklelerini toplamak için daha büyük kadehlerde servis edilir.Bunun bir sebebi de havalandırılmamış şarapların havalandırmasını hızlandırarak şarabı daha iyi içilmesini sağlamaktır.
Şampanva ve köpüklü şarap kadehleri uzun ve dar ağızlı olurlar bunun sebebi ise gazın havayla temasını azaltarak gaz yoğunluğunun çabuk kaybolmasını geciktirecektir.Likör ve portlar ise daha küçük bardaklarda içilir sebebi ise hem yemek sonrası içildikleri için hemde diğer içkilere nazaran daha fazla şeker barındırdıkları için.

Gelelim dünyanın en saygın içkisi olan Viskiye :)
Viski bildiğiniz gibi dünyanın neresine giderseniz gidin konik bardak ile servis edilir sebebide rahatça içine buz atılabilmesidir.Tabi bu bazı yerlerde farklılık gösterir nasıl derseniz; özel maltlar bazı yerlerde konyak bardağında veya vintage port bardağında maltta gösterilen saygıdan ve tabikide buzsuz servis edildiğinden bu bardaklar ile servis edilir.

Konyak bardağı balon biçimindedir sebebi ise avuç içinde tutulup ısıtılarak konyaktaki tüm kokuları ortaya çıkararak yavaş yavaş tüketilmesindendir.
Başlıca içkilerin kadehleri aşağı yukarı bu şekillerde bu listeyi oldukça uzatmak mümkün sizleri fazla sıkmamak için burada kesiyorum :)
Aslında bunlar öngörülen kadehler,kişisel zevkler devreye girdiğinde ne içtiğinizin yada hangi kadehte içtiğinizin pek fazlada önemi yok bence...
Keyifli Pazarlar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder