Şaraptan İmal Edilen Kokteyl Bileşenleri
Şaraptan imal edilen en ünlü içkiler,Fransız Cognac ve Armagnac’dır.Ama İspanya,İtalya,Portekiz,Yunanistan,Almanya,Amerikan Birleşik Devletleri ve Güney Amerika’da mükemmel brandy üreten ülkelerdir.Kural olarak,farklı ülkelerde üretilen değişik brandy çeşitleri 80 derece olmalıdır.Detaylar, ulusal yasalarla kontrol altında tutulur.
Diğer brandy çeşitlerinden farklı olarak Marc ve Grappa, şaraptan değil çiğnenmiş üzümlerin kabuklarından ve posalarından yapılır.
KONYAK/COGNAC
Konyak, dünyadaki brandy çeşitleri arasında en iyi bilinen ve ünlü olanıdır.Bordeaux’un kuzeyi bu içkinin kaynağıdır.Sadece Fransa’da bu yasal olarak sınırlandırılmış bölgedeimal edilen brandy, Konyak olarak etiketlenir.Kireçli toprak,iklim ve okyanusa yakınlık buradaki üzüm bağları için özel bir avantajdır.Aslında bu bağlardan tek başına pek de çekici olmayan ince, ekşimsi bir beyaz şarap üretilir.Ama bu şaraplar brandy’ye dönüştürülmek için çok elverişlidir.’’Charente’’ adıyla bilinen Konyak bölgesi,en geniş üzüm bağlarına sahip bölgedir.Burada üç çeşit üzüm yetiştirilir;
Ugni Blanc,Colombard ve Folle Blanche
Charente,kendi içinde farklı jeolik ve fiziki özelliklere sahip bölgelere ayrılmıştır; Bois ( Orman Alanları )
Champs ( Tarlalar )
Champagne ( Boş Araziler )
Konyak etiketli bir içkinin üzerinde yazan ‘’Champagne’’ kelimesinin köpüklü şarapla hiçbir ilgisi yoktur.
Grande Champagne: Burası, kalitesi en yüksek olan bölgedir.Burada yetiştirilen üzümlerden en iyi ve en güzel kokulu Konyak imal edilir.Bu üzümler yavaş büyüdüğünden,öncelikli olarak en fazla dinlenmesi gereken içkilerde kullanılır.Özellikle bu bölgede cognaclar, Grande Fine Champagne’’ adı altında etiketlenir.Cognac imalatında kullanılan şarapların %15’i bu bölgeye aittir.
Petite Champagne: Cognac yapımında kullanılan şarapların %20’si bu bölgeden elde edilir.Petite Champagne ve Grande Champagne’den elde edilen konyaklar ( eğer ikincisinden en az % 50 oranında içeriyorsa ) ‘’Fine Champagne’’ olarak etiketlenebilir.
Les Borderies: Bu bölgenin şaraplarından hafif tatlı ve şarap kokusu taşıyan bir tür Konyak elde edilir.Konyak imalatının sadece %5’ini oluştururlar.
Fins Bois: Konyak imalatının en büyük bölümü bu bölgenin şaraplarından yapılır.(ortalama %40) Bunlar sert ve çabuk dinlenen konyaklardır.
Bons Bois: Konyak imalatında kullanılan şarapların %15’i bu bölgeye aittir.Çoğu, yüksek kaliteli olmayan sert brandylerdir.
Bois Ordinaires: Bu bölgeden tüm konyak imalatının %3’ü sağlanır.
KONYAK İMALATI
17. yüzyıldan beri devam eden bir gelenek, konyak imalatının temelini oluşturulur.Şarap 660 galona kadar doldurulabilen geleneksel imbiklerden iki kez geçirilerek damıtılır.İlk damıtmada 60 derece oranında alkol içeren ( hacim olarak %30 oranında ) ‘’Broullis’’ adında bir sıvı elde edilir.Bu yeniden damıtılarak ‘’Bonne Chauffe’’ olarak bilinen saf ispirto elde edilir.İkinci damıtma işleminin başında ve sonunda elde olanlar ayrı ayrı saklanır.Bunlar yeniden arıtılmamış brandy’ye dönüştürülebilir.Ortada elde edilen 140 derece civarındaki sıvı en iyi kalite sağlar.
DİNLENDİRME (ESKİTME)
Her Konyak, meşe ağacından yapılmış fıçılar (barriques) içinde birkaç sene bekletilir. (Amerika’da satışa sunulmak için en az iki sene, ama genelde yirmi sene ya da daha fazla)Bu ağaç konteynerlerin gözenekleri vardır.Bu gözenekler Konyak için yavaş ve sürekli bir oksitlenme sağlar.Aynı zamanda brndy fıçıdan renk,tanen ve tat alır.Bu işlem acı, sert bir sıvıyı yumuşak ve tatlı bir içkiye dönüştürür.İstenmayan tatlar, yerini hoş tatlara bırakır.Eski konyaklar,ister istemez koyu rengini kaybeder.Şişedeki görünümü kıvamında tutmak için renk, az miktarda karamel ile ayarlanmalıdır.
SERTLİK (KESKİNLİK)
Saf konyağın içerdiği alkol oranı 140 derecedir.Ama bu oran,fıçının içinde yavaş yavaş azalır.Şişelenmeden önce damıtılmış su ile seyreltilir ve alkol oranı 80 dereceye kadar düşürülür.Birkaç istisna dışında konyak, farklı olgunluk,kaynak ve imal senelerinden olan konyakların karışımıdır.
KONYAK ETİKETLERİ
Bu etiketlerin üzerinde büyük harfler,yıldızlar,sözcük grupları gibi çeşitli işaretler vardır.Bu işaretlerden konyağın minimum kaç senelik olduğu anlaşılır.Bu tanımlamaların hepsini burada sıralamak imkansızdır.Ama en çok bilinenlerini vereceğim.Etiketin üzerindeki tarih,bileşim maddelerinden en eskisinin kaç sene önce fıçıya girdiğini gösterir.
Damıtıldıktan sonraki 1 Nisan’dan itibaren sayılmaya başlayarak en az 2 sene dinlendirilmiş olan konyak şu şekilde etiketlenir;
*** (üç veya daha fazla yıldız) V.S (verry special) V.S.P (verry special product)
En az 4 yaşında olanlar;
V.S.O.P (verry special old product) V.O
En az 6 senelik olanlar;
Extra: Napoleon XO (extra old)
6 yaşından fazla olan konyaklar için resmi bir isim yoktur.Genellikle Triomphe,Tres,Venerable,Paradis gibi müseccel markalar kullanılır.
Bazı Meşhur Konyak Markaları
Bisquit-80 derece
***V.S.O.P Napoleon X.O Extra
Camus-80 derece
Grand V.S.O.P Napoleon X.O Extra
Courvoisier-80 derece
V.S, V.S.O.P Napoleon X.O
Delamain- 80 derece;Delamain’de üzüm bağları olmadığı halde burada üretilen konyak en iyileri arasında yer alır.Konyak için gerekli olan şarap,başka yerlerden satın alınır.
Pale&Dry;Vesper,Tres Venerable,Reserve de la Famille
A.Hardy-80 derece
‘’Red Corner’’ Fine Cognac V.S , V.S.O.P Fine Champagne; ‘’Les Noces d’Or’’Grande Champagne Cognac
Hennessy-80 derece
V.S V.S.O.P Privilege; X.O Paradis
Hine S.A.- 80 derece
V.S.O.P Antique Trimphe; Family Reserve
Martell-80 derece
Medaillon V.S.O.P; Cordon Blue X.O Cordon Superme
Otard- 80 derece
V.S.O.P Napoleon S.O; Extra
Remy Martin-80 derece
V.S; Fine Pettite Champagne (***) V.S.O.P Extra
Perfection; Louis XIII Grande Champagne