Sayfalar

12 Aralık 2011 Pazartesi

SICAK ŞARAP

Soğuk kış aylarının vazgeçilmez sıcacık içkisi olan sıcak şarap dostlarınızla özel olsun olmasın heran yapabileceğiniz basit bir o kadar da etkileyici bir içecek :)

Aslında vereceğim reçete standart bir reçetedir.Fakat bunu geliştirmek daha da detaylandırmak tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış :) detayları standart reçetenin sonunda tekrar hatırlatacağım.Buyrun sıcak şarap tarifine;


Tarif 4 kişiliktir;

  • 1 adet 70 cl Kırımızı Şarap
  • 1.5 veya 2 su bardağı şeker (şekerin az veya çok olması tamamen isteğe bağlı)
  • 1 adet Armut
  • 1 adet Portakal
  • 1 adet Elma
  • 8-10 adet Karanfil
  • 3 adet Çubuk Tarçın
Yapılışı;
Uygun bir kaba şarabın tamamı boşaltılır.Dikkat çok havadan hızlıca boşaltmaya kalkmayın her tarafı batırırsınız:)
Meyvalarımızı güzelce yıkadıktan sonra kabuklarını soymadan dörde bölüp şarabınızın içine ilave ediyoruz.Son aşama olarak karanfil ile tarçınımızı ilave ederek ocağımızı yakıyoruz, hafif hafif dumanları çıkmaya başlarken şekerimizi ekleyip güzelce bir karıştırıyoruz.Şarabımız kaynamaya başlayınca ocağımızı kapatıp istenilen bardaklara ben size kupayı öneririm:) servis ediyoruz.Afiyet olsun...

Not: Yukarıdaki tarif daha öncede belirttiğim gibi standart tarif bunu kendinize göre şekillendirebilirsiniz.Nasıl mı?? Buyrun :)
Sıcak şarabın içine ben mesela bazen votka,bazen  portakal likörü ile dahada lezzetlendiriyorum.Özgür olacağınız kısım tamamen kendinize kalmış ister sadece çilekten yaparsınız isterseniz dediğim meyveleri ilave ederek yaparsınız sorun yok ÖZGÜRSÜNÜZ :)

İşte size daha önce vosdostlarımla mutluluk garantili içimizi ısıtan sohbetin daha da keyifli olduğu bir sıcak şarap partisinden görüntüler :)


2 Aralık 2011 Cuma

Efes Pilsen'nin Eski Reklamları :)

Birazda nostarji yapmaya ne dersiniz :) 10 tane efes reklamı aralarında çok komik olanlar var buyrun bakalım;

KÖPÜKLÜ ŞARAPLAR-ŞAMPANYA (CHAMPAGNE)

KÖPÜKLÜ ŞARAPLAR
ŞAMPANYA (CHAMPAGNE)

TARİHİ: 17. Yüzyılda Fransa ve İngiltere’de hafif köpüklü şaraplar moda olmuştu.İlk kez Fransa’nın Champagne vilayetinde yapılmasıyla başlanmıştır.Farkını ve kalitesini,ikinci kez şişede mayalanmasına borçludur.Aslında bu kendiliğinden olur J Geçmişin basit köpüklü şarabı günümüzün kıymetli şampanyası haline getiren yol güçlüklerle doludur.
Benediktan keşişi Dom Perignon (1638-1715),şampanyadan oldukça büyük karlar elde etmiştir.Hautvilliers Manastırı’nın mahzeninden sorumlu olan Dom Perignon, ender rastlanan bir şarap uzmanıydı.Yanlızca kırmızı üzümlerden beyaz şarap elde eden ilk şarap tüccarı olmakla kalmamıştır.Aynı zamanda değişik şarapları karıştırarak yaptığı deneylerde şampanya üretiminde çok önemli olan cuvee ‘yi yaratarak büyük başarı kazanmıştır.Şişedeki mayalanmayı dengede tutmak amacıyla içine tatlandırıcılar eklemek ve mantar tıpalar kullanarak şişenin içinde oluşaan karbondioksiti muhafaza etmek de onun fikridir.
Dom Perignon’un metodları 19. Yüzyılın sonuna kadar kullanılmıştır ve bunlar modern şampanya üretimine ışık tutmuştur.Bugün en iyi şaraplardan biri, Dom Perignon adını taşımaktadır.
ÜRETİMİ: Sadece Fransa’nın yasal olarak belirlenmiş bölgesinde, belirli üzüm cinslerinden ve ‘’methode champenoise’’olarak adlandırılan belirli yöntemlerle üretilen ürünler şampanya (champagne) adını alır.
ÜRETİM BÖLGELERİ:Paris’in 90 mil kuzeydoğusunda 82.000 dönümlük bağ  arazisi,drenaj ve ısı açısından uygun kireçli topraklarıyla ayrıcalıklıdır.
1991 yılı ölçümlerine göre 70.000 dönümlü işlenen bu arazi,başlıca üç gruba ayrılır;
Montagne de Reims
Vallee de la Marne (Epernay)
Cotes des Blancs (Avize)
Toprağın durumu ve yetişen üzümlerin kalitesine göre bu bölgedeki bağlar,’grand cru’’ ve ‘’premier cru’’ olarak sınıflandırılır.Verim ne kadar yüksekse,üzümlerin fiyatları da o kadar pahalıdır.Kaliteli şampanyalar,standart şampanyalara göre daha yüksek oranda grand cru şarabı içerir.
ÜZÜM ÇEŞİTLERİ;Şampanya, yalnızca aşağıdaki üzüm çeşitlerinden yapılabilir:
Pinot Noir (siyah)
Pinot Meunier(siyah)
Chardonnay (beyaz)
Pinot Noir ve Chardonnay’den yapılanlar,en iyi şaraplar olarak nitelendirilirler.Ama Pinot  Meunier de gittikçe önem kazanmaktadır.Çünkü bu cins üzüm,daha esnek ve daha kazançlıdır.Kaliteyi korumak için her yıl hasadın miktarı arttırılır.(dönüm başına 4-6 ton kadar)ve bağları tanzim etmek için metodlar yasal olarak belirlenir.
Siyah üzümlerin içindeki su da beyaz olduğundan bu üç cins üzüm karıştırılabilir.Blanc de Noirs(Pinot Noir,Pinot Meunier)ve herzaman popüler olan Blanc de Blancs (Chardonnay) ayrılır.
Pembe şampanya (Rose Champagne),genelde kırmızı şarap katılarak elde edilir.Ancak siyah üzümlerin preslenmesiyle elde edilen üzüm şırasının üzüm kabuklarının üzerinde biraz daha fazla kalmasını sağlayarak da (rengi almaları için) yapılabilir.
 
Şekeri de eklendikten sonra yeniden tıpalanan şampanya, artık gönderilmneye hazırdır.Maya tortuları alındığından uzun dinlenme süresi sonucu içkinin temel özelliği değişmemiştir.Hatta bu işlemden sonra yeni şampanya 1 veya 2 sene daha dinlendirilirse kokusu daha güzel olur.
TEK MEVSİM ŞAMPANYASI (VINTAGE):Mahsülün çok iyi olduğu yıllarda şampanya üreticileri, genellikle tek mevsim şampanyası şişelerler.



CİNSİ
ŞEKER ORANI
TADI
Extra Brut
%0-1.5  şeker
Çok sert
Brut
%1.5  şeker
Çok sert-Sert arası
Extra Dry
%1.2-2  şeker
Sert-Yarı sert
Sec
%2-3  şeker
Yarı sert-Sert
Demi-Sec
%3-5 şeker
Tatlı
Doux
%5 şeker
Çok tatlı
Bu şampanyalar da çeşitli şampanyaların karışımından oluşur.Ancak bu karışım, aynı yılın şampanyalarını içerir.Bunların maya ile olgunlaşması için yasal olarak belirlenen 3 seneden daha uzun bir süre gerekir.
ŞİŞE EBATLARI
Quart (1/4 şişe) 0.2 litre
Demi (1/2 şişe) 0.375 litre
Bouteille (1 şişe) 0.75 litre
Magnum 1.5 litre
Jeroboam 3 litre
Rehoboam 4.5 litre
Methusalem 6 litre
Salmanazar 9 litre
Balthazar 12 litre
Nebuchadnezzar 15 litre


26 Kasım 2011 Cumartesi

İçki Koleksiyoncularına Özel

Merhaba bu bölüm elinde eskilerden kalma yada sakladığınız özel içkilerinizin koleksiyoncularla buluşmasını sağlamak.

Elinizdeki içkilerin nasıl olduğunu öğrenmek istersenizde cihanerdem@majadavet.com ‘da mesaj atarak bilgi alabilirsiniz.
Şayet bu bölümde yayınlanmasını istediğiniz içkilerin resimleri ile bana yukarıdaki mail yoluyla  ulaştırabilirsiniz...

İlanlar;

Mercier Epernay Brut 
Bu içki 1974 yılından beri aynı kişide bulunuyor.Şişe uygun koşullarda saklanarak muhafaza edilmiş durumda,Kendine has özelliği olan Mercier Epernay Brut no vintage bir şampanya...
Bu içki ile ilginenler mail yoluyla bana ulaşabilir.
Buyrun resimler;



 
 Courvoisier Three Star Luxe                                                              

Bu içkimizde bir klasik olan courvoisier konyak,dizaynı gerçektende dikkat çekici...Şişe eski zamanlardan olduğu için şimdilerdeki konyak şişelerindeki V.S. (very special) ibaresi bu şişede yok.İsmindeki Three Star şimdilerdeki V.S. anlamına gelmekte.

Damıtıldıktan sonra 1 Nisan'dan itibaren sayılmaya başlayarak en az iki sene dinlendirilmiş olmasından bu konyak  üç yıldız yani V.S. bir konyaktır.

                                                                               
Bu içki ile ilginenler mail yoluyla bana ulaşabilir.


1975 Dom Perignon

İsmini yaratıcısı Benediktan keşişi Dom Perignon'dan alan geçmişin basit köpüklü şarabı günümüzün kıymetli şampanyası haline dönüşmüştür.

Dom Perignon, ender rastlanan bir şarap uzmanıydı.Hautvilliers Manastırının şarap mahzen sorumlusu olan bu kişi  şişedeki mayalanmayı dengede tutmak amacı ile içine tatlandırıcılar eklemek ve mantar tıpalar kullanarak şişenin içinde oluşan karbondioksiti muhafaza etmek onun fikriydi...

Nadide bir parça olan 1975 Dom Perignon gayet güzel saklanmış durumda.Koleksiyoncusunu bekleyen bu eserin resimleri;

Bu içki ile ilginenler mail yoluyla bana ulaşabilir.




21 Kasım 2011 Pazartesi

Şaraptan İmal Edilen Kokteyl Bileşenleri

Şaraptan İmal Edilen Kokteyl Bileşenleri
Şaraptan imal edilen en ünlü içkiler,Fransız Cognac ve Armagnac’dır.Ama İspanya,İtalya,Portekiz,Yunanistan,Almanya,Amerikan Birleşik Devletleri ve Güney Amerika’da mükemmel brandy üreten ülkelerdir.Kural olarak,farklı ülkelerde üretilen değişik brandy çeşitleri 80 derece olmalıdır.Detaylar, ulusal yasalarla kontrol altında tutulur.
Diğer brandy çeşitlerinden farklı olarak Marc ve Grappa, şaraptan değil çiğnenmiş üzümlerin kabuklarından ve posalarından yapılır.
KONYAK/COGNAC
Konyak, dünyadaki brandy çeşitleri arasında en iyi bilinen ve ünlü olanıdır.Bordeaux’un kuzeyi bu içkinin kaynağıdır.Sadece Fransa’da bu yasal olarak sınırlandırılmış bölgedeimal edilen brandy, Konyak olarak etiketlenir.Kireçli toprak,iklim ve okyanusa yakınlık buradaki üzüm bağları için özel bir avantajdır.Aslında bu bağlardan tek başına pek de çekici olmayan ince, ekşimsi bir beyaz şarap üretilir.Ama bu şaraplar brandy’ye dönüştürülmek için çok elverişlidir.’’Charente’’ adıyla bilinen Konyak bölgesi,en geniş üzüm bağlarına sahip bölgedir.Burada üç çeşit üzüm yetiştirilir;
Ugni Blanc,Colombard ve Folle Blanche
Charente,kendi içinde farklı jeolik ve fiziki özelliklere sahip bölgelere ayrılmıştır; Bois ( Orman Alanları )
Champs ( Tarlalar )
Champagne ( Boş Araziler )
Konyak etiketli bir içkinin üzerinde yazan ‘’Champagne’’ kelimesinin köpüklü şarapla hiçbir ilgisi yoktur.
Grande Champagne: Burası, kalitesi en yüksek olan bölgedir.Burada yetiştirilen üzümlerden en iyi ve en güzel kokulu Konyak imal edilir.Bu üzümler yavaş büyüdüğünden,öncelikli olarak en fazla dinlenmesi gereken içkilerde kullanılır.Özellikle bu bölgede cognaclar, Grande Fine Champagne’’ adı altında etiketlenir.Cognac imalatında kullanılan şarapların %15’i bu bölgeye aittir.
Petite Champagne: Cognac yapımında kullanılan şarapların %20’si bu bölgeden elde edilir.Petite Champagne ve Grande Champagne’den elde edilen konyaklar ( eğer ikincisinden en az % 50 oranında içeriyorsa ) ‘’Fine Champagne’’ olarak etiketlenebilir.
Les Borderies: Bu bölgenin şaraplarından hafif tatlı ve şarap kokusu taşıyan bir tür Konyak elde edilir.Konyak imalatının sadece %5’ini oluştururlar.
Fins Bois: Konyak imalatının en büyük bölümü bu bölgenin şaraplarından yapılır.(ortalama %40) Bunlar sert ve çabuk dinlenen konyaklardır.
Bons Bois: Konyak imalatında kullanılan şarapların %15’i bu bölgeye aittir.Çoğu, yüksek kaliteli olmayan sert brandylerdir.
Bois Ordinaires: Bu bölgeden tüm konyak imalatının %3’ü sağlanır.
KONYAK İMALATI
17. yüzyıldan beri devam eden bir gelenek, konyak imalatının temelini oluşturulur.Şarap 660 galona kadar doldurulabilen geleneksel imbiklerden iki kez geçirilerek damıtılır.İlk damıtmada 60 derece oranında alkol içeren ( hacim olarak %30 oranında ) ‘’Broullis’’ adında bir sıvı elde edilir.Bu yeniden damıtılarak ‘’Bonne Chauffe’’ olarak bilinen saf ispirto elde edilir.İkinci damıtma işleminin başında ve sonunda elde olanlar ayrı ayrı saklanır.Bunlar yeniden arıtılmamış brandy’ye dönüştürülebilir.Ortada elde edilen 140 derece civarındaki sıvı en iyi kalite sağlar.
DİNLENDİRME (ESKİTME)
Her Konyak, meşe ağacından yapılmış fıçılar (barriques) içinde birkaç sene bekletilir. (Amerika’da satışa sunulmak için en az iki sene, ama genelde yirmi sene ya da daha fazla)Bu ağaç konteynerlerin gözenekleri vardır.Bu gözenekler Konyak için yavaş ve sürekli bir oksitlenme sağlar.Aynı zamanda brndy fıçıdan renk,tanen ve tat alır.Bu işlem acı, sert bir sıvıyı yumuşak ve tatlı bir içkiye dönüştürür.İstenmayan tatlar, yerini hoş tatlara bırakır.Eski konyaklar,ister istemez koyu rengini kaybeder.Şişedeki görünümü kıvamında tutmak için renk, az miktarda karamel ile ayarlanmalıdır.
SERTLİK (KESKİNLİK)
Saf konyağın içerdiği alkol oranı 140 derecedir.Ama bu oran,fıçının içinde yavaş yavaş azalır.Şişelenmeden önce damıtılmış su ile seyreltilir ve alkol oranı 80 dereceye kadar düşürülür.Birkaç istisna dışında konyak, farklı olgunluk,kaynak ve imal senelerinden olan konyakların karışımıdır.
KONYAK ETİKETLERİ
Bu etiketlerin üzerinde büyük harfler,yıldızlar,sözcük grupları gibi çeşitli işaretler vardır.Bu işaretlerden konyağın minimum kaç senelik olduğu anlaşılır.Bu tanımlamaların hepsini burada sıralamak imkansızdır.Ama en çok bilinenlerini vereceğim.Etiketin üzerindeki tarih,bileşim maddelerinden en eskisinin kaç sene önce fıçıya girdiğini gösterir.
Damıtıldıktan sonraki 1 Nisan’dan itibaren sayılmaya başlayarak en az 2 sene dinlendirilmiş olan konyak şu şekilde etiketlenir;
*** (üç veya daha fazla yıldız) V.S (verry special) V.S.P (verry special product)
En az 4 yaşında olanlar;
V.S.O.P (verry special old product) V.O
En az 6 senelik olanlar;
Extra: Napoleon XO (extra old)
6 yaşından fazla olan konyaklar için resmi bir isim yoktur.Genellikle Triomphe,Tres,Venerable,Paradis gibi müseccel markalar kullanılır.
Bazı Meşhur Konyak Markaları
Bisquit-80 derece
***V.S.O.P Napoleon X.O Extra




Camus-80 derece
Grand V.S.O.P Napoleon X.O Extra

Courvoisier-80 derece
V.S, V.S.O.P Napoleon X.O




Delamain- 80 derece;Delamain’de üzüm bağları olmadığı halde burada üretilen konyak en iyileri arasında yer alır.Konyak için gerekli olan şarap,başka yerlerden satın alınır.
Pale&Dry;Vesper,Tres Venerable,Reserve de la Famille
A.Hardy-80 derece
‘’Red Corner’’ Fine Cognac V.S , V.S.O.P Fine Champagne; ‘’Les Noces d’Or’’Grande Champagne Cognac
Hennessy-80 derece
V.S V.S.O.P Privilege; X.O Paradis
Hine S.A.- 80 derece
V.S.O.P Antique Trimphe; Family Reserve
Martell-80 derece
Medaillon V.S.O.P; Cordon Blue X.O Cordon Superme

Otard- 80 derece
V.S.O.P Napoleon S.O; Extra
Remy Martin-80 derece
V.S; Fine Pettite Champagne (***) V.S.O.P Extra
Perfection; Louis XIII Grande Champagne

15 Kasım 2011 Salı

Şarap üretiminde kullanılan üzüm çeşitleri ve yıllanması



Bir şarabın kalitesini yapıldığı üzüm, toprakların cinsi, yapılış biçimi gibi belirleyen
birçok unsur vardır. Dünyadaki farklı iklimleri, toprakları ve dolayısıyla buralarda yetişen
üzüm çeşitlerini düşününce şarapların da kendi içinde ne kadar çok lezzet skalasına sahip
olabileceğini tahmin edebilirsiniz. Her üzümden şarap yapmak da mümkün olmadığı gibi
bazen de şaraplık üzüm olmamasına rağmen başka türlerle harmanlanarak şaraba dönüşen üzüm çeşitleri de vardır.
Şarap yapılacak üzümler gerekli olgunluğa erişmiş, temiz,diri, canlı olmalıdır.
Ezilmiş, hırpalanmış, çürümüş üzümlerden şarap yapmaya çalışmak baştan kabullenilmiş bir yenilgi ile sonuçlanacaktır.


Şarapların %99 yıllanmaz.Beyazların yıllanması kırmızılara göre daha zordur.Kırmızılar  ise çok özel şaraplar ancak yıllanır.Yıllanmış şaraplarda Avrupada en az 250 Euorodan başlar.Böyle şarapları gündelik hayatımızda göremeyiz bile,daha çok işletmelerde yıllandırılmış şarap bulmak daha kolaydır. Peki, ne olur, şarap yıllanınca?
Kırmızı şarap, gençken çok koyu yakut rengiyken, yıllandıkça tuğla rengine doğru açılır. Beyaz şarap da tam tersi, gençken yeşilimtırak çok açık bir sarıyken, yıllandıkça koyulaşır, turuncumtırak renklere doğru gider.
Bütün şaraplık üzümler, botanik adı
asmagiller "vitaceae" olan familyanın vitis vinifera
adlı türünden gelir ve binlerce çeşiti vardır.
Dünyanın en bilindik şarap üzümleri aşağıdadır;
Cabarnet Sauvignon
Yeryüzünde bilinen en meşur siyah üzüm
türüdür. Olgunlaşması geç olur ama şarabı
yıllanmaya dayanıklıdır. Özellikle meşe kavlarda
bekletilir ve Merlot ile karıştırılabilir. Zengin renk
ve aromalı, siyah böğürtlen kokuludur.
Chardonnay
Tartışmasız en iyi bilinen beyaz üzüm türüdür. Şarabı kuru (sek) ve açık renk olup ekşi elma
kokusunu andırır, tadı dolgun ve yağlı olabilir.
Chenin Blanc
Çok asitli bir üzüm türü olduğundan, olgunlaşmak için bol güneş ister. Zarı ince, eti
şekerlidir. Hem sek, hem tatlı beyaz türleri olup en çok Loire, Yeni Zelanda ve Güney
Afrika'da yetişir.
Gamay
Burgundy'de üretilen ve ucuz bir tür olan Beaujolais şaraplarının yarıdan fazlası bu
üzümden yapılır. Tarzına göre armut veya ahududu aromalıdır. Genelde genç kırmızı
şaraplardır.
Gewürztraminer
Baharatlı ve egzotik bir aroması vardır, sek veya tatlı olabilir. Alkolü yüksek (%13'ün
üzerinde) şarap elde edilir. En çok Almanya ve Alsace'da yetişir.
Grenache
Kendi başına yüksek alkollü ve taze karabiber aromalı bir şarap verir. Taneni düşük
olduğundan, taneni yüksek Cabarnet sauvignon veya Şiraz gibi üzümlerle karıştırılır. Güney
Fransa, İspanya ve Avustralya en çok yetiştiği bölgelerdir.
Merlot
Taneni düşük olduğundan genellikle Cabarnet sauvignon ile birlikte kullanılır. Tek
başına yumuşak ve rahat içimli, erik veya meyve turtası lezzetindedir.
Pinot Noir
Özellikle kırmızı Burgundy şarabı yapımında kullanılır. İklim değişimlerine çok
hassasdır. Çilek veya böğürtlen aromalıdır.
Riesling
Klasik beyaz Alman şaraplarının en bilinen üzümüdür. Hafif içimli ve düşük alkollü
olur. Tatlı şarap da yapılır. Asması çok sert olup soğuğa karşı dayanıklıdır.
Sauvignon Blanc
Bu türden beyaz şaraplar genelde çok kurudur. Vahşi bir tadı ve taze yeşil ot aroması
hemen algılanır. Semillon ile de karıştırılabilir.
Sémillon
Sekden çok tatlıya kadar beyaz şarap yapılabilen bir üzümdür. Diğer beyaz üzümlerle
de karıştırılabilir. Özellikle Bordeaux ve Avustralya'da yetiştirilir.
Syrah (Shiraz)
Koyu renkte, dolgun ve sert kırmızı şaraplar verir. En az üç yıl kavda bekletilirse çok
lezzetli olur. Baharatlı bir aroması vardır. Rhone bölgesinde çok yaygındır, Güney Afrika ve
Avustralya'da da yetişir.
Zinfandel
California'ya özgü bir üzümdür. Hafif beyaz ve rozeden dolgun ve bol tanenli
kırmızıya kadar her tür şarap yapımında kullanılır. Ağaççileği ve böğürtlen aromalıdır. 5
sene kadar meşe kavlarda bekletilenleri çok özeldir.